Najskuplji med na svijetu

Turski pčelari prodaju najskuplji med na svijetu i on se zove “Vilin med”. “Vilin med” koji se konzumira kao lijek, a ne kao prehrambeni proizvod! Cijena ovog meda je nevjerojatnih 5.000 eura za kilogram.

Kakav je to med?
Radi se o 18 kilograma meda koji su pronađeni u 1.800 metara dubokoj pećini u dolini Saricayir u Artvinu, na krajnjem sjeveroistoku Turske.

Do sada je prodano šest kilograma ovog meda. Lokalni pčelar Gunay Gunduz tvrdi je da je riječ o visokokvalitetnom medu koji je u dubokoj pećini proizveden na prirodni način i na stijenama bogatim mineralima. Gunduz, kaže da je cijena ovog meda samo na prvi pogled veoma visoka.

Istaknuvši da se već tri generacije njegove porodice bave pčelarstvom, Gunduz je rekao da su još 2009. godine primijetili pčele na ulazu u pećinu, te da su potom shvatili da bi u pećini moglo biti meda.

Uz pomoć profesionalnih penjača smo ušli u duboku utrobu pećine i na zidovima pronašli zalijepljenu kuglu od 18 kilograma meda. Med smo poslali na analizu u prestižni francuski CETAM laboratorij. Rezultati analize su potvrdili da se radi o visokokvalitetnom i mineralima bogatom medu koji je star sedam godina”, izjavio je turski pčelar Gunduz.

vilin_medKilogram ovog meda je 2009. godine prodan na francuskoj burzi meda za nevjerojatnih 45.000 eura, a godinu kasnije kilogram je prodan farmaceutima iz Kine za 28.000 eura. Njegova trenutna cijena u Turskoj je 5.000 eura.

Naglasivši da se radi o medu koji se više koristi kao lijek nego kao namirnica, Gunduz je rekao da se danas prodaje u teglicama od po 170 i 250 grama, ali brojni kupci se i dalje čude nad činjenicom da cijena meda može biti približna cijeni automobila.

Med je proizveden na prirodan način i bez košnica. Ovo područje je bogato endemskim i ljekovitim biljem. Sve to utječe na njegovu cijenu”, dodao je na kraju Gunduz.

Izvor: simomot.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>