Matična mliječ

Svojstva

mlijecMatična mliječ je homogena, gusta i neprozirna kremasta supstanca, blijede do blijedožučkaste boje, koju luči pčela u starosti od 6 do 12 dana. Ima karakterističan oštar, kiseli okus. Služi kao hrana ličinki iz koje nastaje matica, kao i hrana matici za vrijeme intenzivnog polaganja jaja.

Matična mliječ još nije u potpunosti istražena, a sastoji se od vode, bjelančevina, šećera, masti, mineralne soli. Od mineralnih tvari najzastupljeniji su kalij, kalcij, natrij, cink, željezo, bakar i mangan. Od vitamina pretežno vitamini B kompleksa.

Namjena

Matična mliječ je jako zastupljena u narodnoj medicini svih kultura. Tako se koristi zbog svojih antibiotskih svojstava:

  • za jačanje imunološkog sustavaMatična mliječ 10g
  • za stimulaciju živčanog sustava
  • zbog svog antitumorskog djelovanja
  • za tjelesnu izdrživost
  • za poboljšanu koncetraciju
  • za normaliziranje krvnog tlaka
  • za obnavljanje jetre
  • za uništavanje bakterija i virusa
  • kao stimulacija spolnog sustava
  • održava vitalnost

Med s matičnom mliječi, peludom i propolisom

Mješavina meda, matične mliječi, peluda i propolisa se uzima za oporavak Med s matičnom mliječiorganizma, jačanje imuniteta, kod oštećenja jetre, žući, čira na želucu. Povoljno utjeće na krvnu sliku, regulira krvni tlak, poveća kondiciju i vitalnost.

Konzumacija

Doziranje matične mliječi: kod zdravih ljudi za održavanje imuniteta i jakog organizma uzimati pola grama dnevno, najbolje natašte, pod jezik, ne gutati odmah, i ne piti par minuta poslije. Osobe sa zdravstvenim problemima trebaju uzimati pola grama ujutro, a pola navečer, pod jezik i ne gutati odmah ni piti par minuta poslije. Zbog kemijske reakcije koju ima u dodiru s metalom, matična mliječ uzima se isključivo drvenom, plastičnom ili staklenom žličicom.

Osobe koje su alergične na pčelinje proizvode ne bi trebale uzimati matičnu mliječ.

Pakiranje i čuvanje

Čistu i ne razrijeđenu matičnu mliječ pakiramo u bočice po 10 g, te zamrzavamo na -18°C. Na toj temperaturi se čuva sve do konzumacije, tijekom koje se matična mliječ drži u hladnjaku na temperaturi do 5°C.

Rok trajanja

Rok trajanja zamrznute matične mliječi na -18 °C je godinu dana, a matične mliječi u hladnjaku na temperaturi od 0 do 5 °C, je dva mjeseca.