Med

Svojstva

medMed je slatka tvar koju pčele izrađuju sakupljajući nektar sa cvjetova biljki, koji obogate tvarima svoga tijela, prerade i spreme u saće, gdje ga prekrivaju voštanim poklopcima i tako čuvaju. Glavni sastojci meda su šećeri (grožđani i voćni), voda i oko 6% ostalih tvari. U te tvari spadaju minerali, proteini, kiseline, vitamini, enzimi. Oni daju medu određeni okus, boju i aromu.

Prirodno svojstvo meda je kristalizacija koja je uvjetovana količinom vlage u medu i omjerom grožđanog i voćnog šećera. Tako neke vrste meda kristaliziraju već nakon nekoliko dana, a neke ostaju u tekućem stanju više godina.

Medu se pripisuju i ljekovita svojstva, pa tako je dobar:

  • za poboljšanje krvne slike
  • za jačanje rada srca i krvotoka
  • za liječenje grla i dišnog sustava
  • za smanjenje želučane kiseline
  • za liječenje i detoksikaciju jetre
  • za liječenje anemije
  • za liječenje nervoze i nesanice
  • potiče umnu i fizičku aktivnost

Liječenje medom naziva se apiterapija, a popis njegovih ljekovitih djelovanja dugačak je. Najpoznatije ljekovito svojstvo meda jest olakšavanje simptoma gripe i prehlade, odnosno bolesti respiratornog sustava, kao što su bronhitis, upala grla te sinusa. Izvrstan je za rane jer djeluje kao antiseptik, smanjuje bol, a također i izvlači otrove od ugriza ili uboda. Na opeklinu možete što je moguće prije nanijeti čisti med, što će spriječiti stvaranje mjehura i omogućiti zacjeljenje kože bez ožiljka. Pri kožnim problemima, kao što su ispucana koža, osipi, svrbež, te razne kožne nečistoće pomažu oblozi od meda.  Med je od velike pomoći kod raznih probavnih tegoba, zatvora, gastritisa, te čira na želucu, a polaganje obloga od meda preporučuje se kod svih vrsta upala. Također, med može pomoći u podizanju razine željeza i sniženju razine masnoća u krvi, kao i čišćenju cijelog organizma. Poznato je i njegovo blagotvorno djelovanje kod problema s očima, mrene, konjuktivitisa itd.

Vrste meda

Med razlikujemo po načinu na koji je dobiven i po vrsti biljke od koje je nastao. Tako po načinu na koji je dobiven razlikujemo vrcani, topljeni i muljani med. U našoj ponudi imamo vrcani med od medonosnih biljaka sa našeg područja, kao što su med od kadulje, lavande, ruzmarina, vrijeska, itd. Svi naši medovi potječu s netaknutih predjela dalmatinskog krša, gdje nema razvijene industrije, poljoprivrednih plantaža i velikih prometnica.

Kadulja – Kaduljin med je naš najtraženiji med. Boja mu od godine do godine varira zavisno od prisustva drugih biljaka, ali pomalo je zelenkast. Finog je ugodno dominantnog okusa koji osvaja. Dugo ostaje tekuć, kristalizira se u srednje krupne kristale. Pomaže kod bolesti dišnih organa, naročito kašlja, prehlade i slično.

Lavanda – Med od lavande je svijetložut, bistar i proziran. Ugodnog je, malo oštrijeg okusa. Spada u red kvalitetnijih i traženijih vrsta meda. Djeluje blago i umirujuće, a uzima se još i kod probavnih smetnji.

Ruzmarin – Ruzmarinov med je proziran i bistar, izrazito svijetal. Bez mirisa je i ugodno blagog okusa. Brzo se kristalizira u sitne kristale. Kristaliziran je potpuno bijel. Pomaže kod iscrpljenosti, poboljšava cirkulaciju i funkciju jetre.

Vrijesak – Vrijeskov med tamno je žute boje, blago zelenkast. Izrazito je jakog mirisa po biljci i ugodnog okusa. Sporije se kristalizira. Preporuča se kod upale bubrega i mokraćnih kanala.

Med s dodacima

Med s peludom i propolisom – Mješavina meda peluda i propolisa je ugodnog okusa, jako prikladna za konzumiranje, a uzima se kod problema anemije, probavnih smetnji, problema s prostatom i za jačanje imuniteta. Osobe koje su alergične na pelud ne smiju uzimati med s peludom.

mlijec_medMed s matičnom mliječi, peludom i propolisom – Mješavina meda, matične mliječi, peluda i propolisa se uzima za oporavak organizma, jačanje imuniteta, kod oštećenja jetre, žući, čira na želucu. Povoljno utjeće na krvnu sliku, regulira krvni tlak, poveća kondiciju i vitalnost.

Med sa suhim voćem – Mješavina dalmatinskog meda i suhog voća je dekorativna kombinacija vrlo ugodnog okusa. Kao suho voće u med se stavljaju domaći orasi, bademi i smokve. Proizvod se uglavom koristi kao poklon.

Rok trajanja

Iako su tijekom arheoloških istraživanja i iskapanja faraonskih grobnica starih tisućama godina pronađeni artefakti s medom koji do danas nije izgubio na ljekovitim svojstvima, te bez problema se može zagrabiti žlicom i uživati u okusu,  rok upotrebe meda je ipak zakonski reguliran na dvije godine od datuma punjenja.

Više o tome kako znanost tumači rok trajanja meda pročitajte u članku: Znanost o roku trajanja meda.