Pečena raca s nabujkom od hajdine kaše

Sastojci:

  • patka od 2,5 kg
  • 2 jabuke
  • 1 crveni luk
  • klinčić
  • 1 žlica meda
  • 1 dL ulja ili masti
  • sol

Nabujak od hajdine kaše:

  • 20 dag hajdine kaše
  • 4 jaja
  • 2 žlice brašna
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 10 dag maslaca
  • 10 dag sira
  • sol i papar

Da bi meso patke bilo ukusnije, patku posolite dan ranije. Prije pečenja napunite je jabukama nasjeckanima na kockice i lukom, začinite i pecite 1,5 – 2 sata u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Pred kraj pečenja premažite je medom da dobije sjaj.

Za nabujak heljdinu kašu skuhajte u slanoj vodi. Ohladite i dodajte žumanjak, omekšali maslac, brašno i krušne mrvice. Začinite i na kraju lagano umiješajte čvrsti snijeg od bjeljanka. Smjesom punite kalupe, u sredinu stavite štapić sira i pecite 20 – 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Kako biste lakše istresli nabujak iz kalupa, pecite ga u vodenoj kupelji, odnosno kalupe stavite u prikladnu posudu u koju ste dodali malo vode.

Pečenu racu poslužite s nabujkom od hajdine kaše i umakom od šipka.

UMAK OD ŠIPKA

Na laganoj vatri otopite 15 dag marmelade, dodajte sok od 2 naranče i 1 limuna, papar, čajnu žličicu senfa i na kraju 1 dl prošeka ili slatkog bijelog vina.

Dobar tek!

Foto: vecernji.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>