Pečena raca s nabujkom od hajdine kaše
Sastojci:
- patka od 2,5 kg
- 2 jabuke
- 1 crveni luk
- klinčić
- 1 žlica meda
- 1 dL ulja ili masti
- sol
Nabujak od hajdine kaše:
- 20 dag hajdine kaše
- 4 jaja
- 2 žlice brašna
- 2 žlice krušnih mrvica
- 10 dag maslaca
- 10 dag sira
- sol i papar
Da bi meso patke bilo ukusnije, patku posolite dan ranije. Prije pečenja napunite je jabukama nasjeckanima na kockice i lukom, začinite i pecite 1,5 – 2 sata u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Pred kraj pečenja premažite je medom da dobije sjaj.
Za nabujak heljdinu kašu skuhajte u slanoj vodi. Ohladite i dodajte žumanjak, omekšali maslac, brašno i krušne mrvice. Začinite i na kraju lagano umiješajte čvrsti snijeg od bjeljanka. Smjesom punite kalupe, u sredinu stavite štapić sira i pecite 20 – 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Kako biste lakše istresli nabujak iz kalupa, pecite ga u vodenoj kupelji, odnosno kalupe stavite u prikladnu posudu u koju ste dodali malo vode.
Pečenu racu poslužite s nabujkom od hajdine kaše i umakom od šipka.
UMAK OD ŠIPKA
Na laganoj vatri otopite 15 dag marmelade, dodajte sok od 2 naranče i 1 limuna, papar, čajnu žličicu senfa i na kraju 1 dl prošeka ili slatkog bijelog vina.
Dobar tek!
Leave a Reply