Više od meda

vise_od_medaVeć petnaestak godina cijele pčelinje zajednice misteriozno nestaju. Ne samo u Americi gdje je desetkovana gotovo polovica košnica, već i u Njemačkoj, Švicarskoj, Francuskoj, Italiji i Grčkoj.

Uzrok katastrofi je nepoznat, pčelari ih ne pronalaze uginule na tlu niti znamo prirodnog neprijatelja. Apis mellifera (pčela medarica) pojavila se na Zemlji prije 60 milijuna godina i neophodna je za ekonomiju i za opstanak čovječanstva. Pčele su oprašivači čak 80 posto biljnih vrsta i bez njih bi voće i povrće moglo nestati s lica zemlje.

Švicarski kandididat za Oscara, film “Više od meda”, pokušava odgovoriti na ovo pitanje u dosad najdetaljnijoj znanstvenoj, ali i vizualnoj analizi pčelinjih zajednica. Upotrebom mikro-kamera i snimanja unutar košnica, približili smo se ponašanju pčela, više nego to prostim okom ijedan pčelar može vidjeti. Dokumentarni hit koji je samo u Francuskoj pogledalo 130 tisuća gledatelja.

Izvor: www.moj-film.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>