O nama

onama1Ja sam Damir Tafra i nositelj sam našeg obiteljskog pčelarstva. Obiteljsku tradiciju započeo je moj otac Marinko (1927 – 1979) pronalaskom roja pčela u šupljem deblu masline pedesetih godina prošlog stoljeća i kao vrijedan dalmatinski težak vrlo brzo je pčelinjak proširio do zavidnog broja od 120 pčelinjih zajednica. Od paša je koristio pašu drače i kadulje s naše omiške Dinare, pašu lavande na otoku Hvaru, kao glavnu pašu tog doba i pašu vrijeska sa padina Kamešnice i Biokova. Kada je umro 1979. za sobom je, između ostaloga, ostavio 120 pčelinjih zajednica. Ja kao sedamnaestogodišnjak prihvatio sam se rada s pčelama sa oskudnim znanjem, ali s puno želje i inata i od tada se neprekidno družim s pčelama. U tom periodu bilo je puno divnih trenutaka, punih ushita kao i puno ružnih, a rado se sjećam i jednih i drugih.

Pčelarim kao seleći pčelar i obišao sam cijelu lijepu našu, kao i dio Bosne za vrijeme bivše države. Trenutno na našim pčelinjacima proizvodimo sve pčelinje proizvode, med, propolis, cvjetni prah, matičnu mliječ.

Od meda prednost dajemo vrstama sa dalmatinskog krša, koji je jedna ekološka oaza kadulje, lavande, ruzmarina, vrijeska. Cvjetni prah sakupljamo na pčelinjaku u Mimicama od pretežno ljekovitih biljaka iz netaknute prirode, naizgled golog krša.

U zahtjevnoj proizvodnji matične mliječi trenutno smo jedni od većih na ovom području i s time se jako ponosimo.

U svim radovima, kako na pčelinjaku, tako i u vrcaoni, radioni, sudjeluje cijela moja obitelj. Proizvodnja i vrcanje meda je nezamislivo bez sina Hrvoja.
Užičavanje okvira najbrže obavi kćer Ivana.
A za sve popratne stvari kao i otklapanje saća brine se supruga Zdenka.