Cvjetni prah
Svojstva
Cvjetni prah ili pelud su muške stanice prašnika cvijeta. Pčele ga sakupljaju s cvijeta slažući ga u košarice na stražnjim nogama i nose u košnicu gdje ga slažu u stanice saća i zaštićuju medom. Cvjetni prah pčelama služi prvenstveno kao hrana leglu, tako da bez njega nema razvoja, a ni života pčelinje zajednice.
Cvjetni prah nije pčelinji proizvod, a mi pčelari ga sakupljamo postavljajući posebne prepreke na ulaze košnica koje im obaraju zrnca peluda s nogu.
Cvjetni prah je vrlo osjetljiv proizvod, pa ga treba pažljivo sakupljati, sušiti, čuvati. Jako je bogat hranjivim tvarima kao malo koji drugi proizvod. Sadrži sve 22 poznate aminokiseline, brojne enzime, obiluje bjelančevinama, mineralima, vitaminima, fermentima.
Pozitivni učinci cvjetnog praha:
- na rast i razvoj
- povećava plodnost
- povećava broj leukocita, eritrocita i trombocita
- poboljšava cirkulaciju
- biostimulativna i regenerativna svojstva
- protubakterisjki učinak
- usporava starenje
- pomaže kod probavnih smetnji
- stimulira apetit
- jača imunitet
- djelotvoran kod iscrpljenosti
- poboljšava vid
- poboljšava rast kose
Konzumacija
Za djecu:
Od 3 – 5 godina: 5 – 10 g/dan
Od 6 – 12 godina: 10 – 20 g/dan
Odrasli:
Početna doza za odrasle: 10 – 20 g/dan
Preventivno korištenje: 20 – 30 g/dan
Kod oboljenja: 20 – 40 g/dan
Kod cvjetnog praha pomiješanog s medom preporuka je 1 žlica dnevno. Kod većih poremećaja preporuka je dozu povećati 2 do 3 puta, ovisno o težini oboljenja.
Cvjetni prah se uzima 1/2 sata prije jela.
Med s peludom
Mješavina meda cvjetnog praha i propolisa je ugodnog okusa, jako prikladna za konzumiranje, a uzima se kod problema anemije, probavnih smetnji, problema s prostatom i za jačanje imuniteta. Osobe koje su alergične na pelud ne smiju uzimati med s peludom.
Pakiranje i čuvanje
Pelud pakiramo u bočice u koje stane 120 g cvjetnog praha. Čuva se na suhom i tamnom mjestu. Temperature više od 40°C i sunčeva svjetlost uništavaju visoko vrijedne tvari u cvjetnom prahu.
Rok trajanja
Svjež, zamrznut i sušeni cvjetni prah bez značajnog gubitka svojstava može se čuvati i do godinu dana, a pomiješan s medom i do dvije godine.